Over het algemeen is het moeilijk om te voorspellen wat er na 2023 zal gebeuren met de salderingsregeling in Nederland. Het is belangrijk om de ontwikkelingen op de voet te volgen en te blijven onderzoeken wat het beste is voor de duurzame energievoorziening in Nederland. Hieronder leggen we uit wat de salderingsregeling is, wanneer deze in gaat, hoe deze gaat werken en wat dit betekent.

Wat is de salderingsregeling voor zonnepanelen?

De salderingsregeling is een regeling van de rijksoverheid in Nederland die ervoor zorgt dat mensen die zelf energie opwekken, zoals met zonnepanelen, de opgewekte energie kunnen afrekenen met hun energieleverancier. Dit betekent dat als mensen meer energie opwekken dan ze zelf verbruiken, ze de overschot aan energie terug kunnen krijgen in de vorm van een vergoeding.

Door de salderingsregeling is het gunstig om electriciteit te leveren omdat je de opgewekte stroom mag wegstrepen (salderen) tegen de stroom die je gebruikt van het energiebedrijf.

Afbouw salderingsregeling van 2023 uitgesteld

De ‘oude’ salderingsregeling zou gelden tot en met 2023 en is bedoeld om mensen te stimuleren om duurzame energie op te wekken. Initieel was het plan van de rijksoverheid om de afbouw van de saldering per 2023 te starten. Echter is deze uitgesteld naar 2025.

afbouw salderingsregeling zonnepanelen

De nieuwe salderingsregeling die vanaf 2025 ingaat

De Rijksoverheid wil de salderingsregeling fbouwen vanaf 2025. Let op: dit is nog een concept, het kan dus nog veranderen. Vanaf 2031 kan je helemaal niet meer kan salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor de stroom die teruglevert aan het electriciteitsnet. Feitelijk is het nieuwe afbouw voorstel van de overheid een die door de gelijke eindtijd van 2031 later máár sneller afbouwt. Zie de rode lijn in onderstaande tekening die aantoont hoe de afbouw van de nieuwe salderingsregeling vanaf 2025 eruit ziet ten opzichte van de initiele salderingsregeling vanaf 2023. De afbouw gaat dus in grotere stappen naar beneden vanaf 2025.

salderingsregeling 2025

Jaar %  dat je kan salderen
2022 100%
2023 100%
2024 100%
2025 64%
2026 64%
2027 55%
2028 46%
2029 37%
2030 28%
vanaf 2031 0%

Onzekerheid

Ten eerste is het mogelijk dat de salderingsregeling na 2023 wordt aangepast of vervangen door een andere regeling. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de overheid besluit dat de regeling niet effectief is of als er andere factoren zijn die bepalen dat de regeling moet worden aangepast. Het is echter ook mogelijk dat de salderingsregeling in zijn huidige vorm wordt voortgezet, als de overheid besluit dat de regeling effectief is en een belangrijke bijdrage levert aan de duurzame energievoorziening.

Een andere factor die van invloed kan zijn op de salderingsregeling na 2023 is de groei van de duurzame energie-industrie. Als de industrie blijft groeien en steeds efficiënter wordt, kan dit betekenen dat de behoefte aan regelingen als de salderingsregeling afneemt. Aan de andere kant kan de groei van de industrie ook leiden tot nieuwe regelingen of aanpassingen van bestaande regelingen, om ervoor te zorgen dat duurzame energie op een efficiënte en betaalbare manier kan worden opgewekt en gebruikt.