Verhuizing: garantie en waarde huis

Het is mogelijk om zonnepanelen mee te nemen als je verhuist. Hier zit echter wel een risico aan: in de meeste gevallen vervalt de garantie op de panelen als je ze transporteert naar een nieuwe locatie. Bovendien kost het afbouwen en opnieuw installeren van een systeem veel geld als je dit door een installateur laat doen. In geval van verhuizing zal het daarom in de meeste gevallen interessanter zijn om de zonnepanelen achter te laten. Uit verschillende onderzoeken blijkt ook dat kopers een huis met zonnepanelen aantrekkelijker vinden dan een huis zonder en bereid zijn om er meer geld voor te betalen. Een mogelijke verhuizing in de toekomst hoeft dus geen drempel te zijn voor de aanschaf van zonnepanelen.

Om te bepalen wat de zonnepanelen nog waard zijn op het moment van verhuizing (de restwaarde) zijn verschillende methodes mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld rekenen met een lineaire afschrijving van 7 procent per jaar. In dat geval kun je, als je bijvoorbeeld voor 6500 euro aan zonnepanelen hebt gekocht (exclusief installatie), deze na tien jaar verkopen voor 4550 euro, of na vijftien jaar voor 3575euro. Mochten de prijzen van nieuwe zonnepanelen nog sterker zijn gedaald dan de restwaarde van de tweedehands zonnepanelen, dan moet daar uiteraard op worden gecorrigeerd. De verwachting is echter dat de prijs van zonnepanelen gezien de snelgroeiende markt ontwikkeling in deze sector niet zal dalen maar als gevolg van tekort aan goed en beschikbare installateurs zelfs licht zullen stijgen.

Koop je een huis waar al zonnepanelen op zijn geïnstalleerd binnen de garantieperiode van deze zonnepanelen? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met de partij die de garantie biedt, om deze wijziging door te laten voeren op het garantiebewijs. Ook moet je deze wijziging doorgeven aan jouw netbeheerder en energieleverancier zodat de geleverde stroom correct wordt geregistreerd.