Veelgestelde vragen

Moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?

Als de zonnepanelen op uw eigen woning liggen, dan vallen de zonnepanelen onder de bestaande opstalverzekering van uw woning. (mits ze aan uw dak bevestigd zijn). Zitten de zonnepanelen niet vast aan uw dak, dan vallen de zonnepanelen onder uw inboedelverzekering.

Bent u geen eigenaar van de woning, dan is het verstandig om te kijken of een extra verzekering nodig is. Heeft u een huurwoning en een inboedelverzekering, dan is de kans groot dat de zonnepanelen niet gedekt zijn en zou u uw zonnepanelen moeten gaan verzekeren.

Informeer voor alle zekerheid bij de verzekeringsmaatschappij of uw opstalverzekering schade aan/door de zonnepanelen dekt.  Het is dan belangrijk rekening te houden met of u een schuin of plat dak heeft, en wat u gedekt wilt hebben. Er kan namelijk schade zijn áán uw zonnepanelen, maar ook door uw zonnepanelen áán uw huis.

Het is in alle gevallen goed om uw verzekeringsmaatschappij van de opstalverzekering in te lichten dat u zonnepanelen heeft.

Als uw zonnepanelen onder uw opstalverzekering vallen, bent u in ieder geval gedekt voor diefstal, brand, bliksem en stormschade.

Hoe kan ik me melden bij mijn Netbeheerder dat ik zonnepanelen heb?

Zodra u zonnepanelen heeft moet u dit aangeven bij de netbeheerder in uw Regio (bijvoorbeeld Enexis of Liander)

Jouw netbeheerder wil dit weten zodat zij;

 • Dit door kunnen geven aan jouw huidige (en eventueel toekomstige) energieleverancier
 • De netbeheerder dan kan controleren of de meterkast / electriciteitsmeter geschikt is om terug te leveren
 • De netbeheerder er dan voor kan zorgen dat u de juiste terugleververgoeding ontvangt.
 • De netbeheerder dan kan bepalen of uitbreiding van het energienet nodig is

Als u zonnepanelen of een andere opwekinstallatie hebt laten plaatsen, kunt u energie opwekken. Gebruikt u niet alle opgewekte energie zelf? Dan kunt u de rest terugleveren aan het energienet en krijgt u daar een vergoeding voor. Voorwaarde is wel dat u uw opwekinstallatie aanmeldt en dat deze aan de eisen voldoet. Zo weet u zeker dat u de juiste vergoeding krijgt en voorkomen we storingen waarbij uw omvormer uit kan vallen.

Aanmelden en meer informatie hierover kun je vinden op de website energieleveren.nl

Hoe werkt de BTW teruggave service voor zonnepanelen?

De overheid heeft een regeling voor het terugvorderen van de betaalde BTW op aangeschafte zonnepanelen. Dit bedrag (doorgaans 21%) wordt na installatie teruggestort wanneer de aanvraag is goedgekeurd.

Het Zonnepanelenhuis regelt de aamvraag van de BTW teruggave met de overheid. Dit noemen wij de “BTW teruggave service”

Door de BTW teruggave service wordt de aanschafwaarde van zonnepanelen verlaagd. Hierdoor is de investering van zonnepanelen lager, waardoor de terugverdientijd door uit de besparing te bekostigen lager is. je aanschafprijs is immers lager waardoor je de zonnepanelen sneller hebt terugverdiend.

Meer informatie hierover kun je vinden op de website van de belastingdienst

Hoe kan het dat er verschil tussen de opbrengst van de Omvormer App en de energieleverancier?

Dat er een verschil is tussen de opbrengst van de zonnepanelen volgens de omvormer app en wat je uiteindelijk teruglevert aan de energieleverancier is logisch en normaal. Je hebt namelijk te maken met direct verbruik.

Direct verbruik: Schijnt de zon dan wordt de opgewekte
stroom direct gebruikt door elektrische apparaten in de woning.

Terug leveren: Stroom die niet direct wordt gebruikt, gaat naar
het elektriciteitsnet.

In de App van de omvormer zul je dus meer opbrengst zien dan wat je uiteindelijk in de app van de energieleverancier zit. De omvormer app laat álle opbrengst zien van de zonnepanelen, Hieraan kun je dus goed aflezen hoeveel stroom jouw zonnepanelen in totaliteit hebben opgewekt.

De slimme meter, welke in verbinding staat met de energieleverancier houdt bij hoeveel stroom er jouw huis in en uit gaat. Hierin zit dus alle stroom, wat je inkoopt, en wat je eventueel teruglevert. We lichten dit toe aan de hand van twee voorbeelden:

Voorbeeld
Situatie zonder zonnepanelen Situatie met veel eigen verbruik Situatie met teruglevering
Zonnepanelen opbrengst  Je wekt niets op Het is een halfbewolkte dag Je wekt 6 KWH op met je zonnepanelen. de omvormer app geeft 6 KWH aan  bij “produced” Het is een zonnige dag, je wekt 10 KWH op met je zonnepanelen. de omvormer app geeft 10 KWH aan bij “produced”
Verbruik je normale verbruik is 10 KwH je verbruikt normaal, dus 10 KWH.  (ochtend 3 KWH, middag 3 KWH, avond 4 KWH) Je was niet thuis, dus je stroomverbruik was laag, 3 KWH aan sluimerende apparaten zoals de koelkast (ochtend 1 KWH, middag 1 KWH, avond 1 KWH)
Slimme meter De slimme meter meet een verbruik van 10 KwH In de ochtend verbruik je 3 KWH

Je levert in de middag (6 opbrengst – 3 verbruik = ) 3 KWH terug aan het net.

In de avond verbruik je de 4 KWH

De slimme meter zal dus melden: 3 + 4 = 7 levering en 3 teruglevering.

Het eindverbruik na salderen is dan:  (7-3 =) 4 KWH Verbruik op die dag

In de ochtend verbruik je 1 KWH

Je levert in de middag de volledige opbrengst, minus het sluimerverbruik (10- 1 = ) 9 KWH terug aan het net.

In de avond verbruik je de 1 KWH

De slimme meter zal dus melden: 2 verbruik, en 9 teruglevering.

Eindverbruik na salderen is:  (9-2 =) 7 KWH teruglevering op die dag

Conclusie: dat je zonnepanelen op 1 dag 10 KWH opleveren hoeft niet te betekenen dat jouw teruglevering ook 10 KWH is, jouw eigen verbruik wordt daar nog af gehaald. (dit is het verschil wat je anders, zonder zonnepanelen, had verbruikt)

Hoe werkt de Enphase Enlighten App?

Onderstaande video legt uit wat je allemaal kunt met de Enphase Enlighten App

Kan het zijn dat een overspannen elektriciteitsnet zorgt voor minder teruglevering van zonnepanelen?

Het probleem van een overspannen electriciteitsnet ontstaat vooral op zonnige dagen en wanneer grote stroomverbruiker, zoals bedrijven, in de omgeving geen stroom gebruiken. In wijken waar veel zonnepanelen zijn is de kans groter op een overbelast stroomet.

Wat gebeurt er bij een overbelast stroomnet?

Bij een overbelast stroomnet komt de spanning boven de 253 volt. Er is dan simpelweg teveel stroom aanbod en weinig stroom vraag. Als dit gebeurt, kunnen Omvormers geen stroom meer leveren aan het net, en gaat de stroom verloren.

Is er iets tegen overspanning te doen?

Jijzelf kunt er helaas niet voor zorgen dat de overspanning in de wijk wordt opgelost. Maar het is natuurlijk wel zonde om opgewekte energie verloren te laten gaan.
Wat je kunt doen is het volgende;

 1. Zorg dat je meer eigen verbruik hebt op hele zonnige dagen, op die manier hoef je niets terug te leveren, omdat je zoveel mogelijk stroom zelf gebruikt. Zet bijvoorbeeld jouw wasmachine op het midden van de dag aan.
 2. Sla de teveel opgewekte stroom tijdelijk op in een accu opslag systeem. Op die manier lever je ook niet terug, maar hou de je stroom in huis, zodat je die s’avonds of de volgende dag kunt gebruiken.
 3. Heb je vaak last van overspanning? dan kun je jouw energieleverancier bellen om dit te melden. Als ze in een bepaalde buurt vaak meldingen krijgen, is het mogelijk dat de netbeheerder aanpassingen moet maken aan het electriciteitsnet.

Wat is het verschil tussen zonnepanelen huren of leasen, en uit de besparing bekostigen?

Zonnepanelen huren of leasen

Met huren / leasen zijn de zonnepanelen geen eigendom. De zonnepanelen blijven van de verhurende /lease maatschappij. Bij huur is het pas mogelijk de zonnepanelen over te nemen, middels een slottermijn na een contractperiode van minimaal 10 jaar. Bij huren hoeft u geen spaargeld te hebben om zonnepanelen op uw huis te kunnen krijgen. U betaalt een vast bedrag per maand maar uw besparing is minimaal. U heeft geen inspraak in het type installatie waarbij u vaak een lager Wp (WattPiek) zonnepaneel krijgt en omvormers met een beperkte garantie en een beperkte levensduur(10 jaar).

Zonnepanelen uit besparing bekostigen

Het zonnepanelenhuis heeft een uniek betaalconcept, hierdoor is het mogelijk zonnepanelen te krijgen zonder eigen investering, Dit wordt mogelijk gemaakt omdat u met uw zonnepanelen voor een besparing zorgt op uw energierekening. Met deze besparing kunt u de kosten van de zonnepanelen betalen. Dit wordt heel eenvoudig gerealiseerd middels ons duurzame investeringsconcept. Zo maken wij zonnepanelen en een maandelijkse besparing op uw huidige energiekosten voor iedereen bereikbaar. U hoeft dus geen spaargeld te hebben om zonnepanelen op uw huis te plaatsen. Als u nu uw energierekening kunt betalen kunt u ook zonnepanelen betalen!

Voordelen en nadelen huren / leasen zonnepanelen

Zonnepanelen huren of leasen

 • Geen aanschafkosten
 • Vast bedrag per maand
 • U bent geen eigenaar van de installatie
 • De zonnepanelen worden eventueel pas aan het eind termijn al dan niet met slotbetaling van u
 • U bepaalt niet zelf de zonnepanelen installatie waardoor vaak niet de best kwaliteit installaties worden geplaatst:lager WattPiek paneel, seriegeschakelde omvormers met een kortere levensduur en minder rendement, met als resultaat minder besparing
 • Bij verhuizing moet u de zonnepanelen laten overnemen door de volgende koper / huurder
 • Geen recht op belasting teruggaaf van 21% over je volledige installatie
 • Geen recht op een belastingvoordeel welke net als hypotheekrenteaftrek per maand / jaar terug mag worden gevorderd
 • Contract looptijd minimaal 10 jaar na 10 jaar is de kans op gebreken aanzienlijk hoger
 • Uitbreiden installatie i.v.m bestaand contract moeilijk

De oplossing: uit besparing bekostigen

 • Direct eigenaar van uw installatie
 • Recht op BTW teruggave van 21 %
 • Recht op belastingvoordeel per maand of jaar
 • U bepaalt zelf welke installatie u op uw dak wenst(nieuwste innovaties)
 • Bij verhuizing/verkoop mag u 70% van uw investering in uw verkoop meenemen
 • Garantie gaat automatisch over op de nieuwe eigenaar bij verkoop
 • U bepaalt de looptijd van uw investering variërend van 5-15 jaar
 • Met de besparing op uw energierekening kunt u de zonnepanelen betalen
 • Geen overcapaciteit omdat wij voor u berekenen wat het geschikte aantal zonnepanelen is
 • Het is niet nodig om eigen geld mee te brengen
Blijf op de hoogte van nieuwe innovaties, subsidies en acties
Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Zonnepanelen met een mooi design

Onze zonnepanelen zijn zwart zonder randen sluiten goed op elkaar aan. Het resultaat is een strakke, gestroomlijnde look zonder hak en breekwerk.

Investering uit besparing bekostigen

Voor al onze producten bieden wij een uniek betaalconcept aan: "uit besparing bekostigen". Of het nou gaat om zonnepanelen, electrische verwarming of een (hybride) warmtepomp. voor alle producten kunnen besparingen worden gerealiseerd op de energierekening. Ons betaalconcept maakt het mogelijk om deze oplossingen te gebruiken zonder zelf een forse investering te hoeven doen.

meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op en laat u informeren door één van onze adviseurs.

Met besparing bekostigen

Bij het Zonnepanelenhuis is het dankzij ons unieke betaalconcept mogelijk zonnepanelen te verkrijgen zonder eigen investering, dit alles heel eenvoudig mogelijk gemaakt door de besparing die u realiseert op uw energie nota . Zo maken wij zonnepanelen voor iedereen bereikbaar.U behoeft dus geen eigen spaargeld te hebben om zonnepanelen op uw huis te realiseren ,wilt u meer weten? Wij maken graag met een van onze adviseurs een afspraak bij u op locatie waarbij deze vervolgens de mogelijkheden voor u persoonlijke situatie bespreekt.Want als u nu uw energie nota kunt bekostigen kunt u ook zonnepanelen bekostigen!
1

Hoe wij werken

Tijdens het vrijblijvende adviesgesprek gaat onze adviseur samen met u aan de hand van uw energieverbruik en persoonlijke situatie de mogelijkheden over het opwekken van zonne-energie op uw woning bespreken. Onze adviseur neemt hiervoor ruimschoots de tijd teneinde zo aan u een betrouwbaar en transparant advies/offerte op maat te kunnen aanbieden.Bij aanvaarding van de offerte regelen wij alles, en leveren wij in overleg met u uw nieuwe installatie compleet werkend binnen de afgesproken periode, u heeft er geen omkijken naar.
2

Wat levert het op

Stijgende energieprijzen en dalende kosten voor een complete zonnepanelen installatie zorgen er voor dat de terugverdientijd van zonnepanelen korter is geworden. Hierdoor is uw financiële rendement op een dergelijke investering veel hoger dan wanneer u dit bedrag tegen de huidige rente van maximaal 1% op de spaarbank zet. Hetgeen inhoud dat u mede hierdoor met zonnepanelen al gauw een rendement kunt behalen van zo'n 8% op uw spaargeld.
3