Voor het terugvragen van de btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen moet je wel wat administratieve handelingen doen. Als je dat niet ziet zitten kun je het laten doen voor ongeveer €100. Vanwege het geld dat het je oplevert is het hoe dan ook de moeite waard: het gaat al gauw om €1000 tot €1900 bij een systeem van 12 panelen, afhankelijk van type en vermogen van de zonnepanelen. Op de website van Milieu Centraal vind je een gedetailleerd stappenplan voor het terugvragen van de btw.

Belastingvoordeel en -nadeel

Hoe zit het nou precies met die btw-teruggave? De Belastingdienst beschouwt particulieren die stroom aan het net leveren tegenwoordig als ondernemers. Dat levert in principe zowel belastingvoordeel als belastingnadeel op:

  • Voordeel omdat je als ondernemer de betaalde btw over de aanschaf en installatie van de panelen terug kunt krijgen.
  • Nadeel omdat er vervolgens btw wordt geheven over de opbrengsten uit de teruggeleverde stroom.

Maar voor dat laatste kun je ontheffing krijgen (je hoeft dan niets te betalen), zolang je jaarlijks niet meer dan €1345 aan btw af zou moeten dragen voor de teruggeleverde stroom. Nagenoeg elke particulier met zonnepanelen blijft ruim onder deze grens. Zzp’ers moeten opletten, omdat ook andere btw-plichtige activiteiten meetellen en je de grens van €1345 dus eerder bereikt.

Kan iedereen btw terugvragen?

De regeling geldt met terugwerkende kracht sinds 20 juni 2013, dus iedereen die zijn zonnepanelen vanaf die datum heeft aangeschaft kan de btw terugvragen. Ook als je subsidie hebt gekregen voor de aanschaf van de panelen. In de toekomst kan de regeling verdwijnen, bijvoorbeeld als de regels op Europees niveau worden aangepast. Maar wie de btw nu terugvraagt, hoeft deze nooit meer terug te betalen.Het is niet verplicht om je te melden bij de Belastingdienst. Je kunt de btw dan niet terugvragen, maar je hoeft dan ook geen vrijstelling aan te vragen.

Update april 2018

Na een uitspraak van de Hoge Raad op 15 december 2017, mochten mensen die tussen 1 januari 2012 en 20 juni 2013 zonnepanelen hebben aangeschaft de btw al terugvragen tot 1 januari 2018. Op 3 april 2018 maakte staatssecretaris Menno Snel bekend hoe de Belastingdienst vanaf nu deze uitspraak van de Hoge Raad zal uitvoeren:

  • Particulieren die zonnepanelen hebben aangeschaft, ook als het in 2013 of eerder was, kunnen alsnog btw over hun aanschaf terugvragen. Let op: je moet wel de factuur met het btw-bedrag kunnen overleggen!
  • Voorheen moest je bij het aanmelden als ondernemer en het terugvragen van de btw, ontheffing aanvragen voor de btw-afdracht voor de tijdsvakken na de aanmelding. Deze formaliteit is vanaf nu niet meer nodig; de Belastingdienst stopt automatisch met het versturen van btw-aangiften bij particulieren die alleen als ondernemer gelden omdat ze zich vanwege de zonnepanelen hebben aangemeld.
  • Voor particulieren die een bezwaar- of beroepsprocedure hebben aangespannen nadat hun eerdere verzoek om btw-teruggaaf niet was goedgekeurd, vanwege een aanschafdatum voor 20 juni 2013, geldt het volgende:
    • loopt die procedure nog, dan wordt het bezwaar goedgekeurd en de btw-teruggaaf verleend;
    • heb je al een afwijzing ontvangen en ben je daar niet tegen in bezwaar gegaan, dan kun je geen btw-teruggaaf meer krijgen.

Meer details over de btw en zonnepanelen vind je op de website van de Rijksoverheid (met onderaan de pagina een pdf met nog meer informatie).