In Bergschenhoek (Zuid-Holland) is aan de Architectenlaan afgelopen zaterdag een felle brand geweest. Er ontstond brand op het dak waarop meerdere zonnepanelen bevestig waren. Het onderzoek heeft nog niet uitgewezen wat de oorzaak is van deze brand, maar de kenners bij Het Zonnepanelenhuis sluiten niet uit dat de oorzaak te maken heeft met de zonnepanelen installatie.

Brand door indak-zonnepanelen?

Door zonnepanelen als onderdeel van het dak te plaatsen (indak-zonnepanelen) kan het zijn dat de zonnepanelen hun warmte niet kwijt kunnen. De indak-zonnepanelen hebben een groter risico omdat deze dichter op de panlatten liggen. Hierdoor stapelt de warmte zich op, wat uiteindelijk tot een brand kan leiden. Mede om deze reden gebruiken we bij Het Zonnepanelenhuis enkel zonnepanelen op het dak plaatsen door middel van de dakpan opstelling.  Door afstand te bewaren tussen de panelen en het dak kan de warmte weg.

Volgens TNO is de kans dat zonnepanelen die in het dak zijn verwerkt, zogenaamde in-daksystemen, relatief veel vaker in de brand vliegen dan panelen die boven op de dakpannen zijn gemonteerd. Bij deze dakpanelen is die kans volgens TNO naar schatting twintig keer zo groot als bij normale zonnepanelen.

Brand door technische installatie zonnepanelen?

Een andere mogelijke oorzaak van brand bij zonnepanelen is een slechte installatie. De belangrijkste oorzaken van brand door zonnepanelen zitten niet in de panelen maar in de elektrische verbindingen zoals de kabels en de stekkers. De oorzaak is vaak onervaren monteurs.

Ervaren monteurs en mirco-omvormers

Bij Het Zonnepanelenhuis maken we daarom enkel gebruik van ervaren monteurs met verstand van zaken. Daarnaast maken we bij het Zonnepanelenhuis ook gebruik van micro-omvormers, dit heeft naast een betere opbrengst ook een betere beveiliging. Micro-omvormers zijn veiliger dan andere omvormertechnologieën. Een systeem dat volledig in wisselstroom functioneert, betekent geen gelijkstroom met hoge spanning op uw dak. De micro-omvormers die wij leveren worden vaak gekozen voor scholen, omdat ze zelfs voldoen aan de strengste veiligheidseisen van de overheid.

brand door indak zonnepanelen
© MediaTV

 

brand door indak zonnepanelen
© MediaTV